RSS

Apa Senggugut,Fibroid Dan Cyst ?

05 Jan

Senggugut, Fibroid, Cyst, & pelbagai masalah sakit puan..

Tahukah anda yg setiap wanita di dunia ni mengalami senggugut ketika haid? Tahukah anda bahawa setiap dari kita perempuan mempunyai fibroid? Tahukah anda cyst adalah antara penyebab anda sukar mendapat cahaya mata? Tahukah anda masalah2 anda ni boleh membawa kepada kanser?

Jika semuanya anda tak tahu, tolonglah baca, luangkan lah sikit masa utk mendptkan info tentang kesihatan dan keselamatan wanita.

Setiap daripada wanita di dunia sebenarnya mengalami masalah senggugut ketika haid. Tetapi apa yg membezakan antara mereka adalah kekuatan sakit senggugut bagi setiap individu. Secara normal, wanita akan mengalami senggugut ketika haid tetapi masalah ini tidak memberi kesan pada kehidupan seharian. Tapi apa yg tak normalnya, bila sakit senggugut yg terlalu kuat sehingga pucat, hampir pengsan dan yang paling teruk sehingga perlukan injection ubat tahan sakit. Jika smpaikan perlu tido, perlu baring sepanjang hari ketika hari pertama datang haid, maksudnya anda perlu dibantu.

Anda tahu tak setiap wanita sebenarnya mempunyai fibroid? Ya, kita semua ada fibroid. Yang bezanya adalah siapa yg mempunyai fibroid yang aktif, siapa yg tidak? Tahu ke kita? Kita tidak akan tahu yg fibroid kita aktif atau tak sehinggalah fibroid kita membesar dan membesar sehingga kita kelihatan seperti mengandung! Pernah dgr istilah ‘busung’? Kdgkala wanita dikatakan mengalami busung dsbbkan fibroidnya membesar dan membengkak. Jika anda kelihatan seperti mengandung, walhal anda tidak mengandung, maksudnya anda ada masalah besar.

Bagaimana pula dgn cyst? Terukkah cyst ni? Cyst antara salah satu penyebab anda sukar mengandung kerana ada dlm setengah2 kes bila dibedah dan dikeluarkan cyst, ada janin yg terhimpit di dalam cyst. Walaupun cyst dibuang, ianya akan tumbuh kembali kerana cyst ini ada ‘ibu’nya. Dalam pemeriksaan kesihatan yg dibuat, cyst byk menyerang wanita yg berusia 23 tahun dan ke atas. Cyst mungkin ada pada wanita yang sudah berkahwin atau pun yg masih bujang.

 

set f dalaman wanita

 

 

Ingin info lanjut hubungi saya :
Call / SMS : 019-6661051
Email : Norshida.zakaria@gmail.com
YM saya : Norshidazakaria
FB : Umi Shida & Fan Page FB :Umishidaonline

** I FOLLOW **

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on January 5, 2013 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: